Hinthamerstraat 224 / Zuid-Willemsvaart 255-257
Beschrijving
Algemeen:
Het eclectische gebouw is omstreeks 1900 gerealiseerd op een trapeziumvormig perceel op de hoek van de Hinthamerstraat en de Zuid-Willemsvaart. Het pand omvat drie niveau's te weten een begane grond, een eerste verdieping en een zolder onder een met gesmoorde kruispannen gedekt schilddak. De gevels van het pand zijn in kruisverband gemetseld. Het pand is aan het einde van de twintigste eeuw stevig verbouwd waarbij nagenoeg alle oorspronkelijke vensters in de gevels zijn vervangen en veel muurwerk is vernieuwd.
Gevel Hinthamerstraat:
De gevel aan de Hinthamerstraat is een symmetrische lijstgevel met een middenrisaliet dat wordt voorzien is van een Vlaamse gevel met een tuit en schouderstukken die zijn afgedekt met hardstenen dekstenen. De gevel en het risaliet hebben hoekpilasters met een hardstenen basement en kapiteel, de pilasters van het risaliet gaan over in een rondboog. De gehele gevel is voorzien van een bakstenen plint. Het middenrisaliet is op de begane grond en op de eerste verdieping voorzien van een gevelopening onder een steens segmentboog. Op de begane grond bevindt zich een vernieuwde deur in een kozijn op hardstenen neuten, op de eerste verdieping bevindt zich een vernieuwd venster met een tweeruits vensterindeling. Boven de deur is een (mogelijk vernieuwde) gevelsteen ingemetseld die afkomstig is uit het middeleeuwse huis ‘Het kasteel van Helmond' dat op dit perceel heeft gestaan. Het overige muurwerk in de gevel is grotendeels vernieuwd. Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van het risaliet een modern, 3-ruits etalagevenster onder een steens rollaag. De vernieuwde vensters op de eerste verdieping bevatten twee draaiende delen. Ter hoogte van de balklaag boven de begane grond bevinden zich een acht gesmede balkankers. Deze ankers zijn geplaatst in een (oorspronkelijke) lijst van siermetselwerk, bestaande uit drie rechtop geplaatst stenen, gevolgd door drie stenen op hun plat. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met een lijst van siermetselwerk en een vernieuwde, geprofileerde bakgoot.
Gevel Zuid-Willemsvaart:
De voorgevel aan de Zuid/Willemsvaart is symmetrisch van opzet en bestaat uit zeven traveeën, elk met één venster as en van elkaar gescheiden door een gemetselde pilaster. De middelste travee is uitgevoerd als Vlaamse gevel in de vorm van een tuitgevel met schouderstukken, afgedekt met hardstenen dekstenen. In de middenas bevindt zich een dubbele deur in een kozijn met halfrond bovenlicht. Het vernieuwde venster op de eerste verdieping
| 1 |
bevindt zich onder een steens segmentboog. De top van de gevel heeft een kleiner, tweeruits venster, een voormalig hijsluik. De delen rechts en links van deze middelste travee zijn stilistisch identiek aan de gevel aan de Hinthamerstraat. Veel van het muurwerk is vernieuwd alsmede nagenoeg alle vensteropeningen. Enkel de getoogde vensters met een draaiend deel zijn oorspronkelijk. Het met kruispannen gedekte dakschild is aan de zijde van de Zuid-Willemsvaart voorzien van twee dakkapellen die gesierd zijn met een timpaan. De kapellen hebben een tweeruits stolpvenster.
Rechterzijmuur:
De rechtermuur grenst aan het pand Zuid-Willemsvaart 257.
Achtergevel:
De achtergevel was tijdens het onderzoek niet zichtbaar.
Interieur
De balklagen uit de bouwtijd zijn enkelvoudig en uitgevoerd in grenen. Het pand bezit een kap met een hoge nok, parallel gelegen aan de Zuid-Willemsvaart. Het is niet bekend of het pand is onderkelderd of dat er belangwekkende interieurelementen aanwezig zijn.
Redengevende omschrijving
Ondanks diverse moderniseringen, heeft het pand monumentale waarde vanwege de architectuur van de gevels. Het hoekpand Hinthamerstraat 224 / Zuid-Willemsvaart 253-255 vormt een markante en afwisselende bebouwing en heeft derhalve een hoge stedenbouwkundige en een hoge ensemblewaarde.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0103
adres object: Hinthamerstraat 224
kadastrale aanduiding: HTG00H 06039G0000
datum verkenning: 27 mei 2003
datum aanwijzing: 10 maart 2005